Stranice

Categories

SOCIAL MEDIA

srijeda, 6. siječnja 2021.

Njega lica zimi

zimska njega lica


Zima je meni najdraže doba godine što se tiče skin carea, iz razloga što tada mogu isprobavati razne proizvode i doslovno se trpati njima a da ne smetaju mojoj koži. Ljeti doslovce jedna krema i ako prijeđem taj limit imam kaos na licu. Zato mi je najdraža zimska njega lica no ona zna biti dosta zahtjevna zbog veće osjetljivosti kože koja bude pod utjecajem vremenskih prilika.
Zimi smo puno više u zatvorenom prostoru, grijemo se, hladan zrak...itd...Puno više osjećamo da nam je koža zategnuta i suha. Treba joj vratiti vlagu i zadržati tu vlagu u koži.

Kako postići da nas koža manje zateže, da je manje dehidrirana saznajte u daljnjem tekstu. 

njega lica notino

Ako nakon čišćenja lica osjetite da koža jako zateže i da se peruta a preko dana imate osjećaj da je masna (najviše T zona) to znači da je vaša koža dehidrirana. Takvo stanje kože nazivamo transepidermalni gubitak vlage (TEWL). 
Što onda učiniti?
Pokušat ću ovo objasniti laički da svi možete razumjeti😊

U svakoj kremi nalaze se humektansi, emolijensi i okluzivi
Humektansi vežu na sebe vodu iz zraka dok emolijensi popunjavaju prostore između stanica a okluzivi stvaraju na koži film, štit, s kojim sprečavaju gubitak vlage.

Potrebno je nadoknaditi vlagu bila ona suha ili masna koža. Masnoj koži trebaju humektansi i emolijensi dok suhoj koži trebaju okluzivi.

Prvo što trebate je nježni gel za čišćenje s nježnim tenzidima. Svakako bez SLS-a (Sodium Lauryl Sulfate), Amonijev laureth sulfat, Olein sulfonat i sa što manje alkohola u sebi ili aktivnih sastojaka.

Drugi korak je hidratizirajući tonik bez aktivnih sastojaka (aha, bha) te hijaluronska kiselina koju OBAVEZNO nanosimo na vlažnu kožu te ju "zaključamo" s kremom koja sadrži emolijens sastojke (npr.shea butter, avocado oil, coco butter, Cetearyl Alcohol, Squalane itd) ili okluzive poput vazelina, mineralno ulje, petrolatum, lanolin, razni voski itd. 

Zašto moramo "zaključati  tu vlagu?? 
Kao što sam rekla, hijaluronska kiselina privlači vlagu iz okoline na vašu kožu i ako ju ne zaključamo kremom ili uljem ta vlaga će ispariti iz kože. Zato nam trebaju ti emolijens sastojci ili okluzivi jer će oni napraviti kao štit na koži i neće dati vlagi da ispari iz naše kože već će sve dobro zaključati i držati pod kožom. Sva dobivena vlaga ostat će u koži. 

Ako slučajno vas emolijens sastojci previše čepe (stvaraju upale) onda se možete poslužiti poznatom korejskom 7skin metodom što znači 7 puta korištenja tonika (layering).
Postoje osobe kojima hijaluronska kiselina ne odgovara i zato takvi trebaju tražiti sastojke poput Glicerina, Beta glucana, Sorbitol, Propylene glycol, Aloe barbadensis extract, Sodium PCA, Betaine itd.

Uvijek je bitno slušati potrebu svoje kože a ne kako netko drugi kaže. To zapamtite zauvijek😉

Često me pitate čime njegujem svoje usne i tu je uvijek odgovor čisti vazelin(Petrolatum) koji je okluzivni sastojak.
Balzami za usne su must have proizvodi za zimu. Preporučujem tijekom noći deblji sloj čistog vazelina kao neku maskicu za usne dok tijekom dana pomoći će vam bilo koji balzam.

Nadam se da ste uspjeli razumjeti kako pravilno održati hidrataciju kože tijekom zime a i cijele godine. 
I za kraj jedino što vam imam za reći je da osluškujte potrebe svoje kože, a ne potrebu vaše prijateljice ili najdražeg skininfluencera. 
Budite dosljedne i rezultati će doći s vremenom. I ne zaboravite da je hidratizirana koža najzdravija koža💋

Ovo je moja koža koja je daleko od savršene. Fokus mi je hidratacija i zaštita tijekom dana.
moja koza

Do idućeg čitanja šaljem puno 💋💋💋💋




**suradnički post

3 komentara :

  1. Prvo šaljem pusseee :* :* :* ja sam se nekako konačno pomirila sa svojom kožom, pa me više ne zeza s suhoćom, dehidracijom... čini mi se da što manje kompliciram i slušam ruge to bolje :D ok još se borim s pokojim prištićem kad me uhvati pms i potrpam u sebe sve slatko što vidim, al nije ništa strašno...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma bit je da si prihvatila stanje svoje kože i da ju volis onaku kakva ona jest 😉

      Izbriši
    2. Bitno da si prihvatila stanje svoje kože i da ju volis bas onakvu kakva ona i jest 😉
      Fokus uvijek hidratacija i zaštita tijekom dana

      Izbriši