Stranice

Categories

SOCIAL MEDIA

nedjelja, 2. kolovoza 2020.

Njega masne kože



Masna koža-notinohr

Pozdrav i dobrodošli u novi post!

Želite se riješiti viška sebuma, dobivate prištiće, dehidrirani ste?? Inače masnu kožu vuku ovi problemi koje sam navela ali ih možemo poboljšati uz pravilnu rutinu😀.
Zbog toga ću se ja potruditi dati vam nekoliko savjeta kako masnu kožu održati zdravom te koje proizvode izabrati za njegu masne kože. 
I ja se borim s masnijom T zonom, proširenim porama, nepravilnostima i dugo vremena koža mi je bila dehidrirana. Nakon mnogo provedenih dana uz laptop čitajući razne članke i prateći mnoge skin care znalce napokon sam i sama shvatila što mojoj koži treba, što ona voli a što ne te joj time prilagodila rutinu koja dan danas odlično funkcionira. Sada to svoje znanje i iskustvo želim prenijeti vama jer ne želim da radite moje greške. Stoga možemo krenuti sa savjetima za održavanje masne kože lica.😀

ČIŠĆENJE KOŽE - DC METODOM
Nije bit da ribaš po koži svakakvim četkama i da osjetiš onaj škripavi osjećaj nakon čišćenja. To ne znači zdrava i čista koža. Na taj način samo narušavaš kožnu barijeru. Bit je nakon čišćenja osjetiti da je koža hidratizirana i da ona ne zateže.
Sigurna sam da nakon napornog dana imate brdo sebuma na svom licu i da ga želite što prije skinuti sa lica. Zato vam preporučujem double clenser (DC) metodu čišćenja lica.
Da previše ne isušuješ svoju kožu jer samim isušivanjem možeš kožu dovesti do još jačeg lučenja sebuma, tj. radiš kontra efekt, biraj nježne proizvode za čišćenje svoje kože. 
Kao prvi korak izaberi ulje ili balzam koji nisu neprijatelji masnoj koži, dapače, i masnoj koži treba ulja al opet moramo paziti koja ulja koristimo. Ulje će otopiti sve nečistoće, spf i makeup s tvog lica. Nakon ulja treba skinuti preostali sloj prljavštine i zato treba uvesti nježan čistač koji u sebi ne sadrži nikakve kiseline niti agresivne tenzide poput SLS (sodium lauryl sulfate) i NLS (natrium lauril sulfate) sastojaka.
Izaberi nešto što u sebi ima razne vitamine, zeleni čaj i umirujuće sastojke poput panthenola, Aloe vere, Betaina itd. Još jedan odličan savjet o kojem često pišem jest da izbaciš obične ručnike iz uporabe i uvedi jednokratne papirnate ručnike. Za mene je ovo bio spas.

TONIZIRANJE
Po mom mišljenju toniziranje je vrlo bitno jer pripremate kožu za daljnje proizvode te balansirate njezin pH. Nemoj izabrati tonik s kiselinama, već izaberi onaj koji ima hidratantne sastojke, poput glicerina, butilen glikola itd.
Kod mene u torbi cijelo ljeto uvijek se nalazi Avene termalna voda s kojom se u svakoj prilici špricam jer osvježava i dodatno me hidratizira.

HIDRATACIJA
Glavni fokus neka bude hidratacija (nakon spf-a naravno😁)
Vrlo je važno da kožu temeljito očistimo a pritom da ju dodatno ne isušujemo.
Dosta često čujem rečenicu "ja imam masnu kožu i meni nije potrebna hidratacija". Wrong!!!
Kao i suha koža i masnoj treba hidratacija. No razlika je u biranju sastojaka.
Za suhu kožu birati ćeš proizvode pune emolijensa i okluziva dok ono što masnoj koži treba jest voda.
Birajte proizvode lagane i gelaste teksture, poput esencija ili seruma. 
Pridodajte važnost humektan sastojcima poput vode, hijaluronske kiseline, glicerina, propilene glycola ili vitamina B5. I svaki dan i to 2 puta dnevno hidratiziraj svoju kožu.


EKSOLIJANTI
Mogli ste primijetiti da sam do sada govorila o proizvodima bez kiselina jer smatram da nije potrebno u svakom proizvodu imati kiseline jer time ćete samo napraviti kaos na svom licu. Sasvim je dovoljna jedna vrsta kiselina u jednom proizvodu s kojim ćete ciljano pokušati riješti problem na koži.
Za kontrolu izbijanja sebuma jedan od meni dražih sastojaka je niacinamid kojeg možeš koristiti svakodnevno u jutarnjoj njezi dok npr. salicilnu koja je isto odlična za masnu kožu možeš koristiti do 3 puta tjedno. Već znamo da je salicilna (BHA) topiva u ulju i da će zbog svoje manje molekurne mase dublje ući u kožu te odraditi kemijski piling što znači odstraniti gornji mrtvi sloj kože. Zato ju masna koža voli pogotovo ona sklona nepravilnostima.
Nakon svakog korištenja kemijskog pilinga obavezno hidratizirajte kožu jer kiseline dodatno isušuju.
Kiseline se mogu koristiti i ljeti ali uz oprez što znači redovito obnavljanje spf-a i to svaka 2 sata ili svakom izlaganju sunčevim zrakama.

ZAŠTITA
SPF je moj najbolji prijatelj pa tako savjetujem i vama. Neka bude uvijek uz vas. Prporučena količina da bih zaštita bila adekvatna je pola čajne žličice ili 1.5ml kreme. To je doza koju bismo se trebali svi pridržavati jer UVA zrake nemaju milosti😂. Velike preporuke su korejski spf-ovi koje možete čekirati na Notinu koji trenutno imaju Summer Black Friday što znači 20% popusta😀

Ovo bi bila jedna basic rutina koju bi svatko trebao imati bez obzira na tip i stanje kože,samo treba prilagoditi sastojke za vaš tip kože.
Masnoj koži nije potrebno isušivanje kože već pravilna njega uz mnogo hidratacije i zaštite spf-om.
Izbacite štetne sastojke poput sintetičih ulja, eteričnih ulja, alkohola, pafrema itd i uvedite one dobre sastojke koji će hidratizirati vašu kožu. Osobno mi ne smeta alkohol koji je poznati sastojak koji isušuje kožu. On se inače nalazi u proizvodima za masnu kožu ali ne treba ga skroz izbjegavati. Već samo pripazite da ga nemate u svakom proizvodu i da prije njega dobro hidratizirate kožu. Jedino ga ne bih preporučila baš jako osjetljivoj koži.
Nažalost masna koža uvijek će imati sebum što god mi radili, to je njen biološki proces koji je sasvim normalan. Bitno je da smanjimo tu količinu i da ne pretjerujemo agresivnim sastojcima.
Kroz dan ja se često blotam ubrusima jer nažalost ne mogu izdržati 7 sati a da se koža ne zamasti. Često se špricam termalnom, te nadograđujem spf. Pokušavam se što manje dirati po licu te često dezinficiram mobitel. Još jedan savjet je često mijenjanje jastučnice. Dva dana spavam na jednoj strani jastuka i druga 2 dana na drugoj strani te ju nakon toga promijenim.
Preko ljeta ne nosim teške pudere već laganu cc kremu dok veće nepravilnosti sakrijem kamuflažom. 

Nadam se da sam vam barem malo pomogla i ako imate pitanja uvijek možete pisati na mojim društvenim mrežama.

Hvala na čitanju i do sljedećeg posta šaljem 💋💋💋💋💋💋


**suradnički post


2 komentara :

  1. Odličan post! Definitivno mislim da se uvijek najviše zanemaruje hidratacija kod masnog tipa kože, a dapače takva koža je treba u velikim količinama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O da, isto kao i svi drugi tipovi kože. Samo treba paziti da u kremama nema previše okluzivnih sastojaka i masna koža će biti zadovoljna 😉

      Izbriši