Stranice

Categories

SOCIAL MEDIA

ponedjeljak, 29. lipnja 2020.

Retin A-novi sastojak u mojoj rutini




Dobrodošli u novi post😀


retinol
U zadnjih par godina opako sam se približila skin care opsesiji što ste i sami mogli primijetiti te sve više objavljujem o skin care proizvodima. U ovih nekoliko godina isprobala sam mnogo sastojaka i time naučila što je dobro a što nije za moju kožu. Također počela sam razumjeti sastojke pa tako ih prilagođavati svojim potrebama kože. Oduvijek me fascinirao najmoćniji sastojak Retin-A odnosno tretionin te sam time odlučila uvesti ga u svoju rutinu.
Ali uz mnogo opreza. Danas ću vam pisati kako je sve krenulo i dati vam nekoliko dobrih savjeta koji su meni izuzetno pomogli, pa možemo krenuti.

proizvodi s retinolom

Što je tretionin?
Ukratko, tretionin je derivat retinoične kiseline odnosno vitamin A kojeg možete dobiti samo na recept preko svog dermatologa. Toliko je dokazanih studija o njemu da zaista ne trebam previše pisati o njemu, već je dovoljno reći da je najjači anti age sastojak a i odličan je za kožu sklonu aknama i pigmentaciji.
Pošto mi nije fokus ovog posta da pišem što je točno retin preporučujem vam da škicnete post od moje drage kolegice Dear skin a ja ću vam dati nekoliko savjeta kako ga koristiti i otkriti vam svoje iskustvo.

Nakon dugo vremena provedenih na kiselinama odlučila sam se prebaciti na 
retinol (slabiji oblik vitamina A) jer sam htjela riješiti se akni, mrlja od prištića, prvih finih linija i željela sam popraviti teksturu kože. I kao skin care fanatik htjela sam isprobati taj moćni sastojak😁

Ono što savjetujem jest da prvo krenete s manjim koncentracijama i blažim oblikom vitamina A a to su proizvodi koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Najslabiji oblik je retinal palmitat koji dolazi iz skupine retinoida, zatim retinol te retinoična kiselina o kojoj ja danas pišem ( u postu ga nazivam retin).

Kada se odlučite za svoj prvi proizvod s vitaminom A krenite polako s doziranjem. Nakon čišćenja kože, na suhu kožu nanosite retinol po cijelom lice izbjegavajući područje oko usana i očiju da vam previše ne isuši taj dio. Ako vam je koža osjetljivija retinol možete nanositi zadnji u rutini, odnosno nakon hidratacije.

Prvi tjedan krenite sa jednim nanošenjem tjedno i odmah nakon, dobro hidratizirajte kožu. Zatim svaki tjedan povećajte za jedan dan korištenja sve dok ne dođete na svakodnevno korištenje.
Hijaluronska kiselina meni je must have proizvod za hidrataciju kojeg morate zaključati s dobrom hidratantnom kremom da spriječi dehidriranost koju stvara retinol.

Dobrih godinu dana koristila sam 1% retinol s kojim sam imala laganih nuspojava poput faze čišćenja kože i laganog ljuštenja  ali to me nije spriječilo da krenem hard core😂. 
S retinom sam krenula 10.03. u postotku od 0,05%.  Koncentracija retina od 0,05%  je dosta visoka za nekoga tko tek kreće u korištenje ovog moćnog sastojka, no ja nisam imala izbora jer sam svoj primjerak kupila na crno. Preporuka je niža koncentracija od 0.025%, pa s vremenom možete prijeći na 0.05% i na kraju na 0.1% koncentracije.
Znam mnoge cure koje se boje krenuti sa ovako jakim sastojkom no nije ništa strašno ako ste oprezne i ako idete polako. Tako sam ja prvi mjesec retin stavljala jednom tjedno i to ne nakon čišćenja već zadnjeg u rutini, odnosno nakon hidratacije. Imala sam isti sistem nanošenja kao s retinolom.
Time nisam "ubila" djelotvornost retina već sam stvorila zaštitnu barijeru od nuspojava. 
Svaki idući mjesec povećala sam korištenje za jedan dan. Trenutno sam na 3 puta dnevno 
(ponedeljak, srijeda i petak) i tako mislim ostati do kraja ljeta kada ću opet povećavati mjesečno za jedan dan.

Količina koja se nanosi je doslovno veličine graška i vjerujte mi sasvim je dovoljna količina za cijelo lice. I to ga nanosim tako što izbjegavam područje oko očiju, usana te vrata. Pošto retin ulazi dublje u kožu (dermis) i putuje po koži zaista nema potrebe stavljati ga na ta mjesta koju su izuzetno osjetljiva.
Znala sam imati suhoću oko usana i uspjela sam to spriječiti tako što bih tik prije nanošenja retina na usne stavila vazelin koji je spas za usne.. 

Prvih mjesec dana nisam vidjela nikakve pomake. Prevladavala je samo dehidriranost i mikro ljuštenje kože. U drugom mjesecu kad sam već retin koristila dva puta tjedno krenula je faza čišćenja. Znači izbijanje prištića na mjestima gdje inače izbijaju a to su brada, područje oko usana i ponekad na obrazima.
Faza čišćenja trajala je oko dva tjedna što je za mene itekako prihvatljivo jer sa salicilnom imam faze čišćenja i po nekoliko mjeseci, zato baš i ne preferiram tu kiselinu😕.

Tek u 3.mjesecu počela sam uviđati prve rezultate retina. Koža mi je postala jako mekana i glatka, rekla bih smooth, pore su bile stisnute i čišće, komedona puno manje (inače zatvoreni komedoni su moja najveća muka jer mi rade upale😔), upala je sve manje, koža je dobila zdravi sjaj.
Još uvijek imam izbijanja u one dane ali duplo manje i ono što me jako fascinira jest kako upale jako brzo prođu. Ako niste znali retin ubrzava proces obnavljanja kože na 20 dana jer se retionidi vežu za receptore na stanicama dok prirodni proces obnavljanja kože je 30 dana. Zbog toga je proces smanjenja upala puno brži.

I nakon više od 4 mjeseca ponekad imam mikro ljuštenje kože. Pogotovo je to izraženo ako stavim puder. Zato sam prešla na CC kremu koju si kupujem non stop.
Neke veće iritacije nisam imala jer mislim da sam bila jako oprezna i sve sam uvodila polako i postepeno.Pogledala sam na stotine raznih videa o iskustvima drugih osoba s retinom kako bih skupila što više raznih iskustva korisnika retina.

Što se tiče finih linija još uvijek ne vidim neke razlike ali ni ne očekujem čuda jer sa retinom ne vidiš instant rezultate tijekom noći kao sa kiselinama već ga moraš koristi najmanje godinu dana da vidiš prve pomake u smislu anti ageinga.

Osim retina u svojoj rutini najviše se fokusiram na dobru hidrataciju, kolagen kože održavam proizvodima koji sadrže peptide te svakih cca 2 tjedna ili po potrebi stavljam kiseline (glikolnu i nježni proizvod sa salicilnom). U jutarnjoj rutini koristim sastojke za posvjetljivanje mrljica od prištića, te svakodnevno bez iznimke nanosim SPF i to ne idem ispod 50 te ga nanosim i po nekoliko puta dnevno. SPF je postao moj najbolji prijatelj👍.

Sve u svemu za sada sam jako zadovoljna rezultatima i jako željno iščekujem godinu dana korištenja retina. Svakako ću vas apdejtati o stanju svoje kože.
Nema straha zaista. Samo treba biti pametan i polako uvoditi vitamin A u svoju rutinu. Kod njega ne vrijedi što više to bolje, ili što brže to bolji rezultati. Naprotiv, sa njime se treba naoružati sa brdo strpljenja i ići polako. Treba se fokusirati na hidratciju i zaštitu tijekom dana. Ako se koristi ljeti treba što više izbjagavti sunce što znači da nema mora i sunčanja, i treba više puta obnavljati spf. Ja to radim sa spf mistom.

Ajmo sada na moje slikice 
1. slika je dva mjeseca korištenja retina gdje je počela faza čišćenja
2. slika je treći mjesec korištenja retina
3. slika je trenutno stanje(slikano 14.06.)

dva mjeseca korištenja retina

treći mjesec korištenja retina

slikano 14.06. - 4 mjeseca korištenja retina

A ovo je moja demonstracija kako nanositi tretinoin, odnosno koja područja treba izbjegavati

RetinireTR



Za bilo kakva pitanja stojim na raspolaganju. A apdejt sa retinom napravim za nekoliko mjeseci.
Do idućeg čitanja šaljem puno 💋💋



**suradnički post


Nema komentara :

Objavi komentar